סיכום על השכר, ראיון לסיכום השכר הכספי
כמעט בכל פעם שאנו מגיעים לסיכום בנושא השכר שלנו וזאת לאחר שעברנו את כל מהמורות הראיונות... אנו נתקלים בשאלה המביכה: "מה השכר שאתה חושב שמגיע לך?" או "מה הן ציפיות השכר שלך...?
"מה ציפיות השכר שלך?" – זו אולי השאלה המרתיעה והמסובכת ביותר עבור מועמדים לעבודה. כל המועמדים נתקלים בה בשלב מסוים בתהליך הקבלה, לעיתים כבר בראיון הטלפוני המקדים. במרבית המקרים, הם מוצאים עצמם חסרי בטחון לגבי התשובה שייתנו והמשמעות הנובעת ממנה. כמעט מחצית מהם אינם מעלים את נושא השכר בעצמם, אלא מחכים שיישאלו על כך על ידי המעסיק. כמו כל מרכיב בראיון העבודה, השאלה באה לבחון יותר ממה שנראה לעין, ולכן חשוב לענות עליה באופן הטוב ביותר. תשובה בטוחה ושקולה יכולה לבוא לטובת המועמד, ואף להעלות את קרנו בעיני המראיין.
כדאי לברר מראש מהו השכר המקובל לתפקיד הספציפי. מומלץ לראות נתונים אלה כהנחיות בלבד, שכן כל עבודה כוללת מרכיבים מסוימים ודורשת משימות הייחודיות לה. ישנן מגוון דרכים למציאת נתוני שכר. אתרי אינטרנט רבים כוללים מחירוני שכר ממוצעים לענפים רבים במשק. כמו כן, אפשר לשאול מכרים העוסקים בתחום ולבקש מהם ייעוץ. בתחומים מסוימים, קיימים ארגונים מקצועיים המפרסמים משכורות הנהוגות בשנים האחרונות.
ציון משכורת גבוהה יכולה להיות דרך עבור מועמדים להעיד על איכותם, ולהציג הערכה עצמית מרובה. עם זאת, שכר גבוה מדיי עלול להרתיע את המראיין, ולגרום לו לשקול שנית את קבלתכם. גם משכורת נמוכה מדי אינה מומלצת, שכן היא מציגה את המועמדים כנואשים, ובעלי נכונות לעבודה "בכל מחיר".
מועמדים יכולים לנסות להתחמק מהשאלה או להפנותה בחזרה אל המראיין, ולבקש ממנו לספר עוד אודות העבודה ותנאיה לפני שישיבו. אפשרות זו אינה יעילה במיוחד, שכן תשובתכם חשובה למעסיק לשם הערכה שלכם. דרך טובה להתמודד עם השאלה הזו היא לנקוב בתחום שכר ולא סכום ספציפי. טווח משכורות מעמיד אפשרות למשא ומתן מול המעסיק, שיכול להעיד על יכולת גמישות מצדכם. כל מטרתה של השאלה היא לאפשר למועמדים לפרט אודות כישוריהם ולדון בהם עם המעסיק, על מנת שזה יוכל לבחון את מיומנויות המו"מ שלהם, כמו גם לראות אם באו מוכנים לראיון וערכו תחקיר קודם על החברה וערכיה.
רוצה להתחיל ללמוד? מחפש קריירה? רוצה לדבר עם המומחים שלנו?
לחץ/י פורום ייעוץ לימודים וקריירה
חשוב להבהיר מדוע בחרתם בתחום השכר, ולא רק לציין את הסכומים. אם הסיבות רלבנטיות ומשכנעות, ייתכן וניתן יהיה להגיע לפשרה. כל הסבר שתיתנו בו תציגו הסבר על כישורים והכשרה קודמת יכול לבוא לזכותכם.
בקשו עוד מידע מן המעסיק לגבי העבודה ודרישותיה, וכן היו מוכנים לתת מידע נוסף לגבי עצמכם. ניסיון בעבר בתחום וידע אקדמי ומקצועי שצברתם הם חשובים מאוד, ומומלץ להעלות אותם כמה שיותר מוקדם במהלך הריאיון. רקע אקדמי רב שנים או ניסיון בעבודות הקודמות הם פרמטרים שיכולים להצדיק משכורת גבוהה מהממוצע.
חשוב לציין במסגרת זו הישגים אליהם הבאתם את החברה, מצוינות שגיליתם בתחום, או התקדמות שעברתם לאורך תקופת העסקתכם. במקרים של מועמדים חסרי ניסיון, מומלץ מראש לכוון את הציפיות לטווח משכורות נמוך. כחלק מקבלתכם לחברה, יידרש המעסיק להעניק לכם הכשרה על חשבונו, דבר שיתבטא בשכר ההתחלתי. זכרו כי תמיד תוכלו להפגין הצטיינות בתפקיד ולהתקדם בהמשך הדרך.
מומלץ מאוד להתפשר במשא ומתן על השכר. השינויים במשק בשנים האחרונות, בנוסף למשברים הכלכליים השונים, גרמו לכך שהמשכורות בכל הענפים ירדו במידה ניכרת. לכן, כדאי מאוד לא להתעקש על משכורת זהה לזו שקיבלתם בעבודתכם הקודמת. במקום זאת, התמקדו בכישורים שלכם, וביתרונות שלכם על פני מועמדים אחרים. המעסיק עשוי להתגמש בנושאי השכר אם תוכיחו לו כי אתם מועמדים שלא ירצה לוותר עליהם.