מעשנים ביחד

הסטודנט הישראלי אוהב סמים. כעת זו כבר עובדה רשמית. 30% מן הסטודנטים מודים כי צרכו סמים בשנה החולפת. מובילים את הרשימה בן-גוריון, עמק יזרעאל ובית-ברל. 6% מתלמידי הרפואה בתל-אביב צרכו סמים קשים. אפילו המורות לעתיד בלוינסקי אינן טומנות ידן בצלחת. הפקולטה ללימודי סמים, שנות האלפיים...

אהבת? שתף ב:


 

הסטודנט הישראלי אוהב סמים. זו אינה ידיעה חדשה. בוודאי לא מרעישה. עד עכשיו לכולנו היה מושג, היו ניחושים, השערות, סברות. כעת זה הפך לרשמי, לגלוי וידוע לכל. הסטודנט הישראלי מודל 2003 אולי לא הגיע עדיין לרמת השימוש של עמיתיו במערב (והדגש הוא על ’אולי’), אך הוא בהחלט מתקרב לכך בצעדי ענק. להלן הנתונים, לשיפוטכם:

כ-30% מן הסטודנטים בישראל צורכים סמים. כך עולה מסקר שנערך לאחרונה במספר מוסדות השכלה גבוהה בישראל על-ידי הרשות למלחמה בסמים. אוניברסיטת בן-גוריון מובילה בשימוש בסמים בקרב סטודנטים בישראל. כ-40% מן הסטודנטים הלומדים באוניברסיטת הנגב, הצהירו כי צרכו סמים כלשהם בשנה החולפת.

בסקר, שנעשה ב-6 אוניברסיטאות וב-6 מכללות גדולות בישראל, כלל 6965 סטודנטים ובדק באילו סוגי סמים השתמשו הסטודנטים במהלך השנה החולפת, את שכיחות השימוש ונסיבותיו. כן בדק הסקר בכלליות מהן עמדותיהם בנוגע לשימוש בסמים. 30.4% מן הנשאלים הודו כי התנסו בשימוש בסם כלשהו בשנה האחרונה. קבוצת המתנסים הגדולה ביותר נמצאת כאמור באונ’ בן-גוריון. 27.3% מן הנשאלים (כ-90% מקבוצת המתנסים) דיווחו בסקר כי השתמשו בחשיש ובמריחואנה והיתר, המהווים 4.5% מן הנשאלים וכ-10% מן המתנסים, הודו כי צרכו בשנה החולפת סמים קשים (כהרואין, קוקאין ואקסטזי). אחוז המשתמשים הגבוה ביותר בסמים קשים במוסד כלשהו נרשם באוניברסיטת תל-אביב, שם דיווחו 6.6% מן הנשאלים כי צרכו סמים אלה. כן עולה מן הסקר, כי כ-6.5% מן הנשאלים השתמשו בסמים המוגדרים כחוקיים, כמו קטמין, גז צחוק ופופרס.

לצד אונ’ בן-גוריון, מובילות את הרשימה גם מכללת בית-ברל ומכללת עמק-יזרעאל, שגם בהן נרשם אחוז דומה של צורכי סמים. סוגרות את הרשימה אוניברסיטת בר-אילן (16%) ומכללת לוינסקי (14%).

ממצאי הסקר מורים על עלייה של 9% במשתמשי סמים לעומת מצאי סקר דומה שנערך ע"י הרשות ב-1996. עוד עולה מן הסקר, כי עלייה במספר הצרכנים חלה גם באופן פרטני בכל אחד מן המוסדות שנבדקו. כך, באוניברסיטת בן-גוריון נרשמה גם העלייה הגבוהה ביותר במספר המתנסים לעומת שנת 96’ (14%) ואחריה האוניברסיטה העברית (כ-13%).

בסקר נבדקו גם הרגלי צריכת הסמים בקרב סטודנטים בחוגים השונים. תלמידי החוג לרפואה הם קבוצת המשתמשים הקטנה ביותר בסמים בכלל (כ-22%), אך גם קבוצת משתמשי הסמים הקשים הגבוהה ביותר (כ-6%). תלמידי המכינות מובילים את רשימת הצורכים (כ-35%) ואחריהם תלמידי החוגים במדעי הרוח, עם אחוז משתמשים של כ-32%.

למרות ממצאים אלה והעליה התלולה שחלה במספר המשתמשים בסמים, הצהירו רק כרבע מן הנשאלים על תמיכתם בלגליזציה של סמים. זאת, לעומת כ-42.5% אחוזים, שהצהירו כי הם מתנגדים לכך. כמו-כן, סבורים כ-50% מן הנשאלים כי שימוש במריחואנה גורם לנזק ’חמור עד חמור מאוד’ וכשליש מן הנשאלים סברו כי שימוש בסמים קשים גורם לנזק ’חמור עד חמור מאוד’.

יש לציין, כי למרות העלייה שחלה בשנים האחרונות בשימוש בסמים בקרב הסטודנטים, הנתונים העולים מן הסקר עדיין ממקמים את הסטודנט הישראלי הרחק מאחורי עמיתיו בעולם המערבי. בבריטניה, למשל, דיווחו כ-50% מן הסטודנטים על שימוש במריחואנה, ובארה"ב קרוב ל-40% דיווחו על שימוש בסם כלשהו. יחד-עם-זאת, דווקא השוואה זו מעלה תהיה נוספת: האם הסטודנט הישראלי, שכעת כבר ברור שהוא מדביק את הפער באופן ’מרשים’, אכן נמצא עדיין מאחור או שהוא נוהג גם כאן, כמו בדר"כ, ’ליישר קו’ עם הנורמה כאשר הוא משתתף בסקר? האם ניתן לסמוך על הסקר, אף אם נתעלם מסטיות התקן הסטטיסטיות שבו, כי ממצאיו נכונים, או שמא הם נכונים רק חלקית? אם 30% מודים בשיומש בסמים – כמה משתמשים אינם מודים בכך?

בכל מקרה, בעקבות ממצאים אלה, החליטה הרשות למלחמה בסמים למקד בשנה הקרובה חלק גדול מפעילות ההסברה שלה בקבוצת הגילאים 18 עד 35, קבוצה הכוללת בתוכה את מרבית הסטודנטים בארץ. זאת, למרות ההנחה המקצועית המובילה, לפיה התנסות בשימוש בסמים בקרב סטודנטים היא זמנית ומאפיינת את תקופת לימודיהם, לאחריה היא לרוב מסתיימת עם התחלת קריירה מקצועית והקמת משפחה. מעודדת מהצלחותיה בחמש השנים האחרונות בקרב תלמידי חטיבת הביניים והתיכון (כ-11% משתמשים – נתון שנשאר יציב לאורך 5 השנים האחרונות), תצא כעת הרשות למשימת הסברה ארצית ברחבי הקמפוסים.

מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים, חיים מסינג: "עד עכשיו אמרו לנו ראשי האוניברסיטאות שאין אצלם בעיה של סמים. ברור שזאת היתה הדחקה. עכשיו הם יהיהו חייבים לבדוק את עצמם ולהציע תוכניות טיפול ומניעה".

במסגרת זו, תציע הרשות לראשי האוניברסיטאות להכניס לתוכניות הלימודים שירותי ייעוץ ו-’לימודי סמים’ כחלק מלימודי החובה בחוגים השונים. למרות זאת, מודעים ברשות לקושי להכריח את הסטודנטים לשתף פעולה בתוכניות הסברה שונות, בניגוד לתלמידי בתי הספר.

אולי יעניין אותך גם

בעקבות המלחמה, מהן ההחלטות לגבי פתיחת שנת הלימודים האקדמית?

מאת: , 25/10/2023
בעקבות המלחמה, החליטו במל"ג לדחות את פתיחת שנת הלימודים תשפ"ד, ובמקביל הכריזו על הקלות וסיוע לסטודנטים משרתי מילואים. לכתבה המלאה >>

מה למדו האנשים ששינו את ההיסטוריה?

מאת: , 5/1/2023
הם ידועים כנשים ואנשים ששינו את פני ההיסטוריה, אבל גם הם היו פעם סטודנטים שניווטו את דרכם בעולם האקדמי והמקצועי. מה למדו מי ששינו את העולם? לכתבה המלאה >>

אילו המצאות ששינו את העולם פותחו על ידי סטודנטים?

מאת: , 8/11/2022
אולי לא ידעתם, אבל כמה מההמצאות המהפכניות ביותר בהיסטוריה החלו את דרכן בין כתלי מוסדות אקדמיים. הנה כמה פיתוחים של סטודנטים ששינו את העולם. לכתבה המלאה >>

5 טעויות שכל סטודנט עושה במהלך התואר - ואיך להתמודד איתן

מאת: , 18/10/2022
מהן הטעויות הכי נפוצות של סטודנטים בזמן הלימודים? למה הן קורות? ואיך אפשר להתמודד איתן וגם לקחת את התובנות האלה הלאה, לחיים שאחרי התואר? הכל על טעויות בזמן הלימודים. לכתבה המלאה >>

מה כדאי לדעת לפני תחילת שנה א`?

מאת: , 13/10/2022
התחלות חדשות הן תמיד מפחידות, והיום הראשון של שנה א' יכול להיות מלחיץ ומלא אי ודאות. עם קצת הכנה מראש, אפשר להגיע מוכנים וגם להצליח. הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני היום הראשון בקמפוס. לכתבה המלאה >>

סטודנטים מספרים איך זה ללמוד במכללת ספיר

מאת: , 16/11/2021
סטודנטים מספרים על המכללה האקדמית ספיר - מה הם באמת חושבים על התואר, הקמפוס, המרצים והאווירה אחרי השיעורים? לכתבה המלאה >>


לכל כתבות המגזין
כתבות אחרונות
עדכונים אחרונים באתר
חדשות ועדכונים
עכשיו בפורום
מלגות חדשות
ימים פתוחים