הפגנת מחאה כנגד המדיניות החברתית

פורום הארגונים למאבק באבטלה קיים השבוע מפגן כח וסולידריות חברתית במעוז הימין הירושלמי. ברקע - כנס קיסריה. במהלך הערב רעדה האדמה פיסית ובהמשך הלילה רעדה הארץ שוב, הפעם פוליטית. אבל עבור המפגינים המשולהבים בשוק הרעידה האמיתית היא זו החברתית.

אהבת? שתף ב:


 

"רק באמצעות מהפכה אמיתית יחול שינוי מהותי. לא במהפכת ’פרווה’. כל ממשלה חייבת ללכת חזק על הקו החברתי. זו הסכנה האמיתית לקיומה של ישראל, לא הסכנה הביטחונית". דברים אלו, שאמר  יצחק חופי, דוקטורנט באוניברסיטה העברית ופעיל חברתי, משקפים היטב את המסר שביקשו חברי פורום הארגונים למאבק באבטלה, להעביר בהפגנת מחאה כנגד כנס קיסריה.

עשרות רבות פעילים, נציגים של למעלה מ-30 ארגונים חברתיים בישראל, הגיעו לירושלים להפגנת מחאה כנגד מדיניותה החברתית של הממשלה. תכנון ההפגנה אינו מקרי. זו השנה ה-12 ברציפות שבה מתקיים ’כנס קיסריה לעסקים’, בו לוקחים חלק רבים מהמובילים במשק ובממשל הישראלי. השנה מתקיים הכנס בירושלים, ונציגי הארגונים החברתיים, כמדי שנה, מיהרו לבירה בעקבות בעלי ההון, להשמיע את מחאתם של מאות אלפי ישראלים, מובטלים, נציגי משפחות חד-הוריות ואחרים, מתנגדים נחרצות למדיניות הכלכלית של הממשלה, זו הנישאת על נס בכנס אנשי העסקים, לא רחוק משם.

"אנשים עומדים בתור למכור כליה. נשים יורדות לזנות"

המארגנים ביקשו לפתוח בהפגנה דווקא במקום שנחשב למעוז הימין בכלל והליכוד בפרט – בשוק מחנה יהודה. חיה נוח מבאר-שבע, רכזת הפורום, דווקא הביעה שביעות רצון רבה מצעד זה. "טוב שזה בשוק, כי כך מגיעים לכאן מסרים שבדרך כלל לא מצליחים לחדור, כמו הקשר החזק בין ההון לשלטון. מרבית הקונים הם אנשים קשי יום, שקשה מאוד להניע אותם. אנחנו עומדים כאן בשבילם ומאפשרים להם להזדהות. גם אנשי השוק קיבלו אותנו יפה", אמרה נוח.

על-מנת למשוך את תשומת לב ההמון, הצטיידו המפגינים בחולצות וכובעים צבעוניים, בבלונים אדומים, באלפי כרוזים, פליירים ושירונים, אשר פוזרו לכל עובר ושב, ובעשרות כרזות ושלטים.

המחאה העיקרית התייחסה לפערים ההולכים ומתרחבים בחברה, וכן למדיניות הקיצוצים בתקציבי הרווחה ובקצבאות. "אנשים הגיעו לפת לחם, קיצצו בקצבאות הילדים, בהבטחת ההכנסה, בביטוח הלאומי. ילדים משוטטים ברחובות, אנשים עומדים בתור למכור כליה, נשים מוכנות למכור את גופן רק בשביל להרוויח כמה שקלים", אמר ויקטור כהנא, יו"ר עמותת יח"ד למשפחות חד-הוריות. "הממשלה אומרת שיש כ-350 אלף מובטלים, אבל בפועל יש לפחות כפול".

"מעמד הביניים אינו יוצא לרחובות, אבל הוא הנפגע המרכזי ממדיניות הממשלה", אמר אהוד שם-טוב מקהילת ’סינקופה’ לסולידריות חברתית. "היום הם כבר מבינים כי עליהם לקחת את המאבק החברתי לידיהם אם הם רוצים לשנות משהו. אחרת לא יקרה דבר", הוסיף.

די , סעו הביתה, קחו רכבת, קחו אווירון - לכו לישון

במהלך ההפגנה, בעוד המשתתפים זועקים קריאות בגנות הממשלה ומניפים שלטים עליהם סיסמאות כגון "העשירים מתעשרים ואנחנו נגמרים", "בריאות המשק עושה אותנו חולים", "אנחנו לא הזבל של הצמיחה שלכם" ו"עובדים ולא עבדים", נעמד במרכז ההפגנה חופי יצחק, והחל לפרוט בגיטרה ולשיר נעימות ישראליות מוכרות, אשר את מילותיהן שינה, שיתאימו לרוח ההפגנה. "די שרון - סע הביתה, קח רכבת, קח אווירון. די נמאס גם נתניהו - לך לישון. רד שרון - מהשלטון", שר חופי, וההמון שר אחריו.

"אנחנו פה כדי להזיז דברים, לבקש את כל הזכויות המגיעות לנו", אמרה אביבה חיים מחיפה, יו"ר ועדת משפחות חד הוריות של ההסתדרות. "די לאי הצדק. הון שווה לאבדון. בריאות וצמיחה כלכלית זקוקות גם לנו. אנו חלק בלתי-נפרד מהמדינה, ומגיע לנו לקיים את ילדינו בכבוד".

"זאת לא מדינת רווחה, אלא מדינת צווחה", אמר חופי. "המדינה פוגעת בכל יום ובכל שעה בכל אזרח. אנשים מתים מרעב. אלה שנמצאים כאן עוד מסוגלים לתפקד, אבל הנזקקים האמיתיים לא נמצאים כאן. להם חסר ולממשלה לא אכפת".

חיה נוח, הרכזת, סבורה כי ההפגנה ופעילות הפורום מובילות לתוצאות בשטח. "העובדה היא שבזכות הפעילות שלנו התחילו בכנס קיסריה לדון בנושאים של אבטלה וחברה, כשקודם לכן לא עסקו בזה בכלל. גם השרים נתניהו ושטרית הודו שהקיצוצים בקצבאות היו מוגזמים. הם מנהלים מדיניות כלכלית בלי שום ראייה לעתיד. אנו מתקרבים למקומות אפלים, שנצטער עליהם מאוד וגם הסולידריות החברתית נהרסת", היא אומרת.

בתום שעה של הפגנה בשוק צעדו המפגינים רגלית לעבר בית ראש הממשלה בשכונת רחביה. שם המשיכו להפגין עד לשעות הערב ונהגים רבים שעברו במקום צפרו להם לאות הזדהות. לפנות ערב החלו המפגינים להתפזר. בשנה הבאה, ככל הנראה, יפגשו שוב.
 

אולי יעניין אותך גם

בעקבות המלחמה, מהן ההחלטות לגבי פתיחת שנת הלימודים האקדמית?

מאת: , 25/10/2023
בעקבות המלחמה, החליטו במל"ג לדחות את פתיחת שנת הלימודים תשפ"ד, ובמקביל הכריזו על הקלות וסיוע לסטודנטים משרתי מילואים. לכתבה המלאה >>

מה למדו האנשים ששינו את ההיסטוריה?

מאת: , 5/1/2023
הם ידועים כנשים ואנשים ששינו את פני ההיסטוריה, אבל גם הם היו פעם סטודנטים שניווטו את דרכם בעולם האקדמי והמקצועי. מה למדו מי ששינו את העולם? לכתבה המלאה >>

אילו המצאות ששינו את העולם פותחו על ידי סטודנטים?

מאת: , 8/11/2022
אולי לא ידעתם, אבל כמה מההמצאות המהפכניות ביותר בהיסטוריה החלו את דרכן בין כתלי מוסדות אקדמיים. הנה כמה פיתוחים של סטודנטים ששינו את העולם. לכתבה המלאה >>

5 טעויות שכל סטודנט עושה במהלך התואר - ואיך להתמודד איתן

מאת: , 18/10/2022
מהן הטעויות הכי נפוצות של סטודנטים בזמן הלימודים? למה הן קורות? ואיך אפשר להתמודד איתן וגם לקחת את התובנות האלה הלאה, לחיים שאחרי התואר? הכל על טעויות בזמן הלימודים. לכתבה המלאה >>

מה כדאי לדעת לפני תחילת שנה א`?

מאת: , 13/10/2022
התחלות חדשות הן תמיד מפחידות, והיום הראשון של שנה א' יכול להיות מלחיץ ומלא אי ודאות. עם קצת הכנה מראש, אפשר להגיע מוכנים וגם להצליח. הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני היום הראשון בקמפוס. לכתבה המלאה >>

סטודנטים מספרים איך זה ללמוד במכללת ספיר

מאת: , 16/11/2021
סטודנטים מספרים על המכללה האקדמית ספיר - מה הם באמת חושבים על התואר, הקמפוס, המרצים והאווירה אחרי השיעורים? לכתבה המלאה >>


לכל כתבות המגזין
כתבות אחרונות
עדכונים אחרונים באתר
חדשות ועדכונים
עכשיו בפורום
מלגות חדשות
ימים פתוחים